EJU Junior cup Coimbra - 26.-27.03.2011.g. Coimbra, POR
autor: Slavko Preradović
29.03.2011.g.

Prvi ovogodišnji kvalifikacijski Europski juniorski kup održan je proteklog vikenda u subotu i nedjelju 26.-27. ožujka 2011.g. u Portugalu. Turistički grad Coimbra okupio je 289 natjcatelja, od toga 170 u muškoj i 119 u ženskoj konkurenciji iz 16 zemalja. Ove godine u Portugalu su uz europske judaše nastupili i natjecatelji iz Brazila, Kanade i Južno Afričke Republike. Okupivši natjecatelje s četiri kontinenta ovaj EJU kup svakako čini jedinstvenim.
Svoju natjecateljsku formu na međunarodnim turnirima provjerili su i hrvatki predstavnici. Trener JK Pujanke iz Splita Vladimir Preradović u Portugal je poveo dvije juniorke; Barbaru Matić i Anu Kokezu, te juniora Jakova Podruga. Dok su iz zagrebačkog JK Lika pod vodstvom trenerice Nikoline Šimunić nastupili; Tena Šikić i Ivana Mroček, te junior Denis Beljić.


trener VLADIMIR PRERADOVIC s medaljašicama iz Portugala

Ana Kokeza startala sezonu srebrnom medaljom u Portugalu
Aktualna kadetska viceprvakinja Europe Ana Kokeza odlično je startala sezonu srebrnom medaljom u Portugalu. Mlada članica JK Pujanke, nastupivši u kategoriji do 57kg. ostvarila je četiri pobjede i jedan poraz, te zaslužila svoje prvo juniorsko odličje s EJU kupova.


ANA KOKEZA (JK Pujanke) viceprvakinja EJU Junior cup Coimbra 2011

U prvom kolu 16-godišnja splićanka kontra bacanjem izbacila je Španjolku Lopez, dok je u drugoj borbi također maksimalnim rezultatom 10:0 (ippon) porazila Portugalku Figueiredo. U zlatnom poenu četvrtfinalne borbe poraz je morala priznati i Brazilka Grincevicus, dok je u polufinalu nešto lakše rezultatom 5:0 (yuko) prošla i drugu predstavnicu Španjolske. Na žalost u finalnom dvoboju naša reprezentativka morala je stisnuti ruku domaćoj favoritkinji Babcenco, te se popela na drugo mjesto pobjedničkog postolja. Ovim rezultatom Ana se upisala na 13 mjesto EJU Ranking liste juniorki do 57kg.

Drugo juniorsko EJU zlato za Barbaru Matić
Drugog dana EJU juniorskog kupa u Coimbri portugalsku „fado priču“ zaokružila je Barbara Matić. 16-godišnja članica JK Pujanke ponovno se popela na najviše judo postolje. Nakon prošlogodišnjeg zlata osvojenog u Litvi, Barbara je ovog puta s četiri maksimalne pobjede osvojila svoje drugo juniorsko EJU zlato.


BARBARA MATIC (JK Pujanke) prvakinja EJU Junior cup Coimbra 2011

U prvoj borbi zahvatom držanja u parteru pobjedila je Brazilku Adrian Souza, dok je u četvrfinalu istim rezultatom 10:0 porazila Španjolku Gonzales. Polufinalnom pobjedom nad Kanađankom Renaud-Roy, Barbara se plasirala u samu završnicu europskog kupa u Portugalu. Iako ju je u finalu očekivala Andrea Sebastian (ESP), aktualna kadetska viceprvakinja Europe u kategoriji do 70kg., Barbara nimalo imresionirana čvrsto je ušla u borbu i vrlo brzo sigurnim zahvatom držanja osigurala konačnu pobjedu. Ovim rezultatom Matićka nakon prošlogodišnjeg kadetskog naslova prvakinje Europe do 63kg. nastavlja ostvarivati i rezultate u kategoriji juniorki do 70kg.
U kategoriji juniora do 81kg. hrvatske boje branio je Jakov Podrug (JK Pujanke). Pobjedivši u prvoj borbi domaceg natjecatelja Rodriguesa u osmini finala gubi od predstavnika Luksemburga. Kasnije u popravnim borbama nakon pocetnog vodstva na wazari (7:0) mladi splićanin u zadnjih 20 sekundi gubi od Čeha Klammerta, te završava svoj nastup na diobi jedanaestog mjesta.

Rezultati JK Pujanke:
1. mjesto - Barbara Matić
2. mjesto - Ana Kokeza
11. mjesto - Jakov Podrug