EJU Junior cup Moudania - 07.-08.04.2012.g. Nea Moudania, GRE
autor: Slavko Preradović
07.04.2012.g.

Nakon Portugala, ovog vikenda 07.-08. travnja 2012.g., juniori i juniorke nastavili su svoju turneju Europskih judo kupova u Grčkoj. Na obalama Egejskog mora u turističkom gradu Moudania održan je drugi ovogodišnji juniorski turnir pod nazivom „Iliadis cup“. Iako ima za nijansu niži rejting od nekih europskih kupova u Grčkoj se teško dolazi do odličja. Posebice u muškoj konkurenciji gdje redovito nastupaju jaki predstavnici Azerbajdžana, Gruzije i Turske. Među 18 reprezentacija hrvatski izbornici Goran Strmotić za juniorke i Nikola Bućan za juniore u Grčku su poveli ukupno 20 natjecatelja, od toga 12 u muškoj i 8 u ženskoj kokurenciji. Osvajanje odličja u Grčkoj našim juniorima zasigurno se osigurava dobra početna pozicija na Europskoj ranking listi i znatno povećava izglede za nastup u reprezentaciji, koja će braniti naše boje na Europskom prvenstvu u Poreču od 21. do 23. rujna.


trener Vladimir Preradovic i tri juniorske medalje JK Pujanke

Brigita Matić nastavila niz u Grčkoj
Najbolji rezultat prvog dana natjecanja ponovno je postigla mlada Splićanka Brigita Matić. 16-godišnja judašica JK Pujanke nakon osvojenog zlata u Portugalu, nastavlja niz novim najsjajnijim odličjem s Europskog juniorskog kupa u Grčkoj. Nakon prvog kola u kojem je izbacila Turkinju Caliskan, Brigita u polufinalu pobjeđuje i aktualnu talijansku juniorsku prvakinju Rosetta Meloru. U konačnom finalnom dvoboju, vođena taktičkim savjetima trenera Vladimira Preradovića, niti druga Talijanka Meucci nije imala šanse protiv naše reprezentativke. Drugim zlatnim odličjem Brigita, kao još uvijek kadetkinja, sa ukupno osvojenih 100 bodova izbija na drugo mjesto Europske ranking liste juniorki do 78kg.


BRIGITA MATIĆ (JK Pujanke) zlatna medalja EJU Junior cup Moudania 2012

Kokeza i Šarić brončane
U najbrojnijoj hrvatskoj kategoriji juniorki do 63kg. među tri predstavnice Maja Blagojević (JK Zagreb) i Ana Kokeza (JK Pujanke Split) podijelile su brončana odličja. Nakon slobodnog prvog kola Ana Kokeza otvara natjecanje porazom u četvrtfinalu od kasnije prvakinje Dilare Incedayi iz Turske. Vrativši se u popravnim borbama 17-godišnja Splićanka redom pobjeđuje Vyzaniari (GRE) i Corrieri (ITA), te za brončano odličje Alice Perin (ITA). U istoj kategoriji Ivona Kapitanović, druga članica JK Pujanki ostvarila je jednu pobjedu i dva poraza, te zastala na diobi 9. mjesta.


ANA KOKEZA (JK Pujanke) brončana medalja EJU Junior cup Moudania 2012

Treću broncu u hrvatske redove donijela je Monika Šarić, članica JK Pujanke iz Splita. Nastupivši u kategoriji juniorki do 70kg. Monika u prvom kolu pobjeđuje Grkinju Teltsidou, dok u četvrtfinalu gubi od kasnije prvakinje Oner iz Turske. Dvijema pobjedama u repasažu protiv Sofroni (GRE) i Peirano (ITA) 16–godišnja Splićanka u Grčkoj osvaja svoje prvo juniorsko odličje sa Europskih kupova.


MONIKA ŠARIĆ (JK Pujanke) brončana medalja EJU Junior cup Moudania 2012
Rezultati JK Pujanke:
1. mjesto - Brigita Matić
3. mjesto - Ana Kokeza, Monika Šarić
9. mjesto - Ivona Kapitanović