EJU TOP Senior cup Sarajevo - 31.03.-01.04.2012.g. Sarajevo, BIH
autor: Slavko Preradović
02.04.2012.g.

Proteklog vikenda 31. ožujka i 01. travnja u Sarajevu je održan Europski TOP judo kup za seniore i seniorke. Ukupno 279 natjecatelja, od toga 179 u muškoj i 99 u ženskoj konkurenciji iz 21 zemlje iskoristilo je nastup u Sarajevu kao posljednju provjeru forme prije predstojećeg Europskog prvenstva. Osvojivši dva zlatna i četiri brončana odličja reprezentacija Hrvatske zauzela je ekipno treće mjesto. Nastupivši s trideset i dvoje natjecatelja Hrvatska se u ekipnom poretku Europskog kupa u Sarajevu uvrstila odmah uz bok judaških velesila Rusije i Velike Britanije.

Barbara Matić zlatna na Europskom kupu u Sarajevu
Prvo hrvatsko zlatno odličje zasjalo je oko vrata Barbare Matić, mlade judašice JK Pujanke. Osvojivši prvo mjesto 17–godišnja Splićanka postala je najmlađa osvajačica Europskog seniorskog kupa u Sarajevu. Nastupivši u kategoriji do 70kg. pod vodstvom svog trenera Vladimira Preradovića, Barbara u prvoj borbi pobjeđuje Mossong (LUX), dok u četvrtfinalu slavi protiv Slovenke Gačnik. Pobjedom u polufinalu protiv Njemice Elisabeth Greve naša predstavnica osigurava prvo hrvatsko odličje na ovogodišnjem Europskom kupu u Sarajevu. Na konačnom putu do najsjajnijeg odličja Barbara u finalnom dvoboju sigurnim nastupom uvjerljivo pobjeđuje Ruskinju Denisenkovu. Nakon prošlogodišnje bronce i srebra s Europskih kupova u Istanbulu i Beogradu, aktualna Europska brončana juniorka penje se na najviše mjesto seniorskog pobjedničkog postolja.
Uz prošlogodišnje rezultate osvojivši novih 70 bodova Barbara Matic izbija na prvo mjesto Europske seniorske ranking liste. Novim odlicnim rezultatom mlada Splicanka iako još uvijek juniorka pokazuje da se može ravnopravno natjecati i u seniorskoj konkurenciji.

U nešto težoj kategoriji seniorki do 78kg. treća mjesta podijelile su dvije hrvatske predstavnice; Ivana Maranić (JK Panda Zagreb) i Brigita Matić (JK Pujanke Split). Upisavši dvije pobjede i jedan poraz obje hrvatske predstavnice osvajaju brončano odličje Europskog kupa u Sarajevu. Za stariju Ivanu Maranić ovo je peto odličje Europskih seniorskih kupova, dok se 16-godišnja Brigita Matić iako još uvijek kadetkinja prvi puta penje na seniorsko pobjedničko postolje.


Kadetkinja Brigita Matić (JK Pujanke) prvi puta se penje na seniorsko pobjedničko postolje

Drugog dana Europskog kupa u Sarajevu nastupile su Dijana Lauš i Ana Kokeza. Obije članice JK Pujanke iz Splita nakon poraza u prvom kolu ostaju bez plasmana. U kategoriji do 52kg. Dijana Lauš u prvoj borbi gubi od Švicarke Frey, dok Anu u kategoriji do 63kg. zaustavlja prestavnica Kanade Beauchemin-Pinard.

Rezultati JK Pujanke:
1. mjesto - Barbara Matić
3. mjesto - Brigita Matić
bez plasmana - Dijana Lauš, Ana Kokeza