EJU TOP Kadetski turnir Zagreb - 10.-11.03.2012.g. Zagreb
autor: Slavko Preradović
25.03.2012.g.

Uz sudjelovanje 25 europskih zemalja s točno 519 natjecatelja tijekom vikenda 10.-11. ožujka 2012.g. u Zagrebu je održan Europski kadetski judo kup. Natjecanje održano u muškoj i ženskoj konkurenciji trenutno je među prva tri najjača top ranking europska turnira do 17 godina. Po broju članova najbrojnija je bila reprezentacija Italije s čak 101 judašem, zatim Slovenija sa 48, pa Hrvatska sa 45 članova. Iznenađuje vrlo veliki broj judaša iz Austrije 44 i 42 reprezentativca iz Ukrajine. Poseban kvalitet natjecanju podigle su vrlo jake ekipe Njemačke, te posebice Francuske koja je po prvi put nastupila u Zagrebu.

Prema broju osvojenih medalja najuspješniji su bili judaši Njemačke s ukupno osvojenih 4 zlata, 5 srebra i 4 brončana odličja, zatim slijedi reprezentacija Mađarske s 3 zalata i 4 bronce, a na vrlo visokom trećem mjestu je ekipa Hrvatske s dva zlata i jednom broncom. Ove su godine hrvatski judaši po prvi puta uspjeli osvojiti zlatno odličje u muškoj konkurenciji. Taj rezultat polučio je mladi natjecatelj Boris Maurović iz Istarskog borca Pula. Predvođen svojim trenerom Deanom Ilićem na putu do zlata nanizao je čak pet pobjeda, a u finalnom meču visokim rezultatom wazari (7 bodova) porazio je Izraelskog reprezetativca.

Hrvatska himna drugu godinu za Brigitu Matić
U ženskoj konkurenciji najsjajnije odličje osvojila je Brigita Matić natjecateljica JK Pujanki iz Splita.
Ovogodišnja kadetska i juniorska prvakinja Hrvatske i četvrta sportašica Europe po ocjeni Europskog Olimpijskog odbora, te zlatna s Europskih olimpijskih igara bila je već prije početka natjecanja nominirana za pobjednicu u kategoriji do 70 kg. Na putu do finala imala je ukupno pet pobjeda. U prvom kolu za nepunih pola minute ipponom je pobijedila reprezentativku Austrija Leinich Dorit, zatim slijedi talijanska judašica Constanza Busato. Ni ona nije imala mnogo prilika protiv naše Brigite. U trećem kolu manji otpor pružila je predstavnica Mađarske Petra Nagy (HUN), a zapravo se s nestrpljenjem čekao polufinalni susret sa reprezentativkom Francuske tamnoputom Gahie Marie-Eve. Nakon prve minute ispitivanja snaga Brigita je odlučno pokazala tko je gazda i tko je kod svoje kuće. Izvanrednim napadom lijevi sode tsuri komi goshi iznenadila je protivnicu i postigla prvu prednost od 5 bodova (yuko). Kasnijim mirnim vodstvo trenera Vladimira Preradovića, Brigita je spriječavala sve napade protivnice i Francuskinju dovodila do očaja svojim gardom, kretanjem i nožnim tehnikama. Nakon toga Francuskinja pada, gubi kontrolu i pokušava napade tipičnim francuskim, za naše shvaćanje dosta grubim judom. Naša reprezentativka ne prihvaća to i vrlo elegantno riješava meč. Konačnom prednošću od wazari 7 bodova osigurava finale u poslijepodnevnim borbama.


Brigita Matic (CRO) polufinale protiv Gahie (FRA)

BRIGITA MATIĆ (JK Pujanke) zlatna medalja

U finalnom dvoboju niti jedan trenutak se nije posumnjalo kakav će biti završetak. Vrlo efektnim ipponom Brigita Matić je pobijedila reprezentativku Srbije Tintor Saru i osvojila zlatno odličje za Hrvatsku. Tim rezultatom učvrstila se na 1. mjesto aktualne Europske ranking liste za kadetkinje sa ukupno 70 bodova. Na prošlogodišnjem europskom kupu u Zagrebu Matićka je također osvojila tada jedino zlatno odličje za Hrvatsku, pa je ove godine ponovila isti rezultat. Time je dostigla rekord starije sestre Barbare koja je prije nje također dvije godine za redom osvojila zlatne medalje na istom turniru.


Višnja Rajcic (JK Pujanke) iz poraza u pobjedu

...nastavak akcije u parteru

Pored izuzetnog uspjeha Brigite Matić, na korak do pobjedničkog postolja u kategoriji kadetkinja do 57kg. ostala je Višnja Rajčić (JK Pujanke). Aktualna 16–godišnja kadetska prvakinja Hrvatske u prvoj borbi pobjeđuje predstavnicu Srbije, dok ju u drugom kolu očekuje neugodna Sabina Merklova iz Češke. Odlično pripremljenom taktikom Višnja Rajčić pod vodstvom trenera Slavka Preradovića svladava neugodnu Čehinju i osigurava plasman u četvrtfinale. U slijedećem susretu protiv Mađarice Balazs Višnja nepažnjom u zadnjih deset sekundi pada i gubi već dobivenu borbu. Vrativši se tako dva koraka u nazad kroz popravne borbe pobjedivši Tschenett (AUT) i Dobre (ROU) uspjeva izboriti popodnevni dio i borbu za brončano odličje. Na žalost tog dana više sreće imala je njena protivnica Marta Wykupil (POL) koja osvaja treće mjesto. Unatoč svemu osvajanjem petog mjesta Višnja je ostvarila dobar start u novoj kategoriji upisavši 14 bodova na Europskoj ranking listi.


Ivo Kovacevic (JK Pujanke) u akciji...

Marino Lukenda (JK Pujanke) s trenerom prije borbe
Rezultati JK Pujanke:
1. mjesto - Brigita Matić
5. mjesto - Višnja Rajčić
bez plasmana - Ivo Kovačević, Marino Lukenda, Jozo Šarić, Ivana Mandarić, Matea Borozan, Andrea Ardizzone, Bruna Papić, Magdalena Vuković