Između kolovoza 1977.g. i njegovog povlačenja od natjecateljske karijere u travnju 1985.g. sa crnim pojasom 6.DAN, Yasuhiro Yamashita je pobijedio 203 uzastopne borbe što ga čini jednim od najuspješnijih judo natjecatelja (judoka) svih vremena. Uz ovaj zapanjujući niz pobjeda osvojio je četiri Svjetske titule (prva 1979.g. Paris,FRA) tijekom svoje aktivne karijere, kao također i Olimpijsko zlato (1984.g. Los Angeles, USA) i devet Sve-Japanskih titula prvaka (prva 1977.g. Tokyo,JPN).
             Yasuhiro Yamashita je rođen 1.lipnja 1957.g., u Kumamotu, oko 500 milja zapadno od Tokya, Japan. Još u osnovnoj školi je posjetio svoje prijatelje koji su trenirali judo u školi Fujitsubo Judo Dojo, ali nije bio impresioniran. Međutim naučio je da je Jigoro Kano osnovao judo, stoga je u knjižnici posudio kopiju knjige „Život Jigora Kana“. Na njega je ostavila snažan dojam činjenica da Jigoro Kano nije bio samo veliki judoka, nego također priznati i dobar učitelj. To ga je motiviralo da pita svog djeda da ga odvede na pohađanje judo treninga.

             Treninge je počeo pohađati u četvrtom razredu osnovne škole u Fujitsubo Judo Dojo. Njegov prvi učitelj se prisjeća tih dana i opisuje ih ovim riječima: „Yasuhiro je bio debeljuškasti i nasmijani dječačić... Bilo je očito da on nije imao iskustva sa većim poteškoćama. Stoga sam smatrao malo vjerojatnim da će ustrajati sa judo treninzima dulji period“. Do vremena kada je pošao u srednju školu, već je napredovao do crnog majstorskog pojasa. Odatle je otišao studirati na obnovljenu Tokaidai Sagami srednju školu i kasnije Tokai University. Ubrzo je osigurao reputaciju da je on novi Svjetski judo prvak u stvaranju.
             Judo Svijet nije dugo morao čekati na taj dokaz. Osvojio je svoju prvu titulu Sve-Japanskog prvaka 1977.g. sa 19 godina, čime je postao najmlađa osoba ikada kojoj je to pošlo za rukom. Nakon toga je efikasno vladao Judo Svijetom nanizavši još 8 Sve-Japanskih titula prvaka za redom, te također učvrstio 4 Svjetske titule.
             „Bio sam krupan kao dijete. Često sam se tukao i pri tome rasplakao svoje suparnike, a na putu kući iz škole samo sam odbacio svoju torbu i trčao unaokolo po brežuljcima i poljima. Moje loše vladanje i pretjerana debljina su naravno brinula moju majku, stoga me povela u lokalnu judo dvoranu (dojo). To je bilo u proljeće mog četvrtog razreda osnovne škole. U retrospektivi, to je bio za mene sudbonosni susret. Od tada sam odrastao uz judo. Ono što sam danas je u potpunosti oblikovano pod utjecajem juda“.
             Yamashita je rekao da je on bio mladić lošeg ponašanja te da mu je judo pomogao da stekne disciplinu i nauči životne vrijednosti. „Kad sam bio mlađi bilo je često perioda kada sam se znao potući. Ali rečeno mi je ako nastavim tim putem, da ću morati napustiti judo. Stoga sam promijenio svoje ponašanje“. Yamashita je primjer koji bi trebali slijediti, kao što je rekao „Judo je trening ne samo tijela osobe, nego njegova srca i osijećaja. Stvarno jaka osoba nikada ne iskazuje takvo ponašanje“.

„Šljiva cvate zbog studeni i snijega“

Nesreća ne uzrokuje da judaš slabi;

nego mu pomaže da napreduje.


The fighting Spirit of Judo
by YASUHIRO YAMASHITA

             Na olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984.g. Yasuhiro Yamashita je triumfirao na najvišem nivou unatoč ekstremnoj nesreći. Naime tijekom Olimpijskih igara u drugom meču je zadobio ozljedu koljena desne noge koja mu je uzrokovala mnogo boli, toliko da je morao šepati. Unatoč tome u finalu je pobijedio Egipćanina, Mohamed Ali Rashwan, i osigurao zlatnu medalju. Kasnije iste godine Yasuhiro Yamashita je stekao crni majstorski pojas 6.DAN, tog kolovoza postao je prvi japanski amaterski sportaš ikada kojemu je bila dodijeljena Nacionalna nagrada časti. Slijedeće godine (1985.g.) sa 27 godina odlučio se povući iz aktivnog bavljenja judom kojim je dominirao u takvom stilu. Od 1988.g. radio je kao trener u Japanskoj judo ligi. Bio je glavni trener japanske judo ekipe na Olimpijskim igrama u Sidneyu 2000.g. Trenutno je direktor za judo edukaciju i podučavanje trenera pri IJF, od rujna 2003.g. Strastveno je posvećen razvoju juda širom svijeta.

VELIKE JUDO TITULE
~ Yasuhira Yamashite ~

 • 85 All-Japan Championships - Tokyo, Japan
 • 84 Olympic Games (Open) - Los Angeles, CA, USA
 • 84 All-Japan Championships - Tokyo, Japan
 • 83 World Championships (+95kg) - Moscow, Russia
 • 83 All-Japan Championships - Tokyo, Japan
 • 82 All-Japan Championships - Tokyo, Japan
 • 81 World Championships (+95kg) - Maastricht, Holland
 • 81 World Championships (Open) - Maastricht, Holland
 • 81 All-Japan Championships - Tokyo, Japan
 • 80 All-Japan Championships - Tokyo, Japan
 • 79 World Championships (+95kg) - Paris, France
 • 79 All-Japan Championships - Tokyo, Japan
 • 78 All-Japan Championships - Tokyo, Japan
 • 77 All-Japan Championships - Tokyo, Japan

Yasuhiro Yamashita

Judoinfo.com